Magazijnstellingen zijn keuringsplichtig

Magazijnstellingen dienen periodiek door een deskundige te worden gekeurd. Een keuring is een momentopname, maar draagt bij aan een veilige werkplek, waarvoor de werkgever verantwoordelijk is. De keuringen brengen tijdig gebreken aan het licht, die anders voor vervelende verrassingen kunnen zorgen.

Dat het nodig is om een heftruck jaarlijks te keuren, begrijpt iedereen. Waarom magazijnstellingen echter gekeurd dienen te worden, is niet altijd voor iedereen duidelijk. Magazijnstellingen hebben immers geen bewegende delen? Wat zullen magazijnstellingen dan slijten? Welke Arbo-risico’s kunnen magazijnstellingen dan opleveren?

Bewegende delen

Wie wil weten aan wat voor risico’s medewerkers in een magazijn blootstaan, moet eens op YouTube zoeken op ‘warehouse accident’. Hier zijn de bewegende delen in het magazijn te zien: de warehousetrucks, heftrucks, magazijntrucks en ander verkeer in de paden. Maar ook verkeerde belading of verkeerde installatie kan een stelling verzwakken.

Periodiek gekeurd

Een werkgever dient alle gebruikte arbeidsmiddelen periodiek te laten keuren. Een magazijnstelling is zo’n arbeidsmiddel; een entresolvloer is dit ook. Welk risico een magazijnstelling vormt, blijkt uit de risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) die de werkgever opstelt. Een veilige ondergrens voor de keuringsfrequentie is éénmaal per jaar.
Een arbeidsmiddel waarvan de veiligheid afhangt van de wijze van installatie, dient na installatie te worden gekeurd, voordat het voor de eerste maal in gebruik wordt genomen. Voordat een magazijnstelling in gebruik wordt genomen, dient het dus ook te worden gekeurd.

Deskundige keurmeester

Een keuring dient te worden uitgevoerd door een deskundige. Voor ARBO wetgeving en BMWT-Keur weet een gecertificeerde keurmeester aan welke eisen magazijnstellingen volgens de normen moeten voldoen. Als bewijs van een uitgevoerde magazijnkeuring ontvangt de werkgever een keuringsrapport.

Contactinformatie

Hoofdkantoor

De Veken 213
1716 KJ Opmeer
T 0226-35 44 00
E info@juro.nl

Openingstijden
Opmeer:

Maandag t/m vrijdag
08:00 - 17:00 uur

Verkoop Friesland

De Marne 29-K
8701 PV Bolsward
T 0515-792 000
E info@juro.nl

Openingstijden
Bolsward:

Bezoek op afspraak

Leveringsvoorwaarden

Op al onze offertes, op alle opdrachten aan ons en op alle met ons gesloten  overeenkomsten zijn toepasselijk de METAALUNIEVOORWAARDEN gedeponeerd ter griffie van de rechtbank te Rotterdam op 1 januari 2019.

Graag maken wij u er op attent dat wij de persoonsgegevens die u ons verstrekt zullen verzamelen en gebruiken om een eventuele overeenkomst met u te sluiten en uit te voeren.

Bekijk privacyverklaring

Financieel

Bank: NL90RABO0350779341
Btw  : NL807675167B01
KvK  : 36053851

Search